Zeeverkenners

  • Leeftijd: 12 – 16 jaar
  • Opkomst: zaterdagochtend van 09:30 tot 13:00
  • Activiteiten: Zomers zeilen, ‘s winters onderhoud en land activiteiten

De zeeverkenner hebben iedere zaterdag een opkomst van 09.30 tot 13.00. In de zomer is het programma anders dan in de winter. ‘s Zomers wordt er iedere week gezeild bij Lithoijen, op de dode arm van de Maas. Meestal staat lekker ontspannen zeilen centraal, maar op zijn tijd wordt er echt zeil-les gegeven door de leiding (theorie en praktijk). Iedere bak heeft de beschikking over een eigen lelievlet. Een bak is een groepje van ongeveer vijf zeeverkenners. Binnen de bak is er een bootsman die de leiding heeft over de bak en een kwartiermeester die hem/haar hierbij assisteert en vervangt als dat nodig is. Omdat de zeeverkenners veel tijd doorbrengen op de lelievletten, is verantwoordelijkheidsgevoel erg belangrijk. Maar natuurlijk zijn er ook genoeg mogelijkheden om lol te maken!

In de winter zitten de programma’s heel anders in elkaar. Ten eerste is zeilen in de winter niet echt een pretje, daarnaast hebben de lelievletten tegen die tijd behoefte aan een onderhoudsbeurt. Ze zijn gemaakt van staal en kunnen dus tegen een stootje, maar dit geldt niet voor de laklaag! Ook het houtwerk beschadigt tijdens het zeilseizoen. De vletten worden dus in oktober uit het water gehaald, daarna wordt er om de week aan de vletten geschuurd en geverfd. Dit onderhoud wordt door de zeeverkenners zelf uitgevoerd, onder begeleiding van en met hulp van de leiding. Ben je niet zo’n verffanaat? Geen zorgen, want in het winterseizoen is er ook voldoende tijd voor zeilinstructie, knopen en leuke landactiviteiten. Deze opkomsten wisselen elkaar af, zodat je nooit twee weken achter elkaar hoeft te ‘werken’.

En aan het eind van het seizoen wordt het zomerkamp georganiseerd! Een week lang verblijven de zeeverkenners in tenten op een mooie zeillocatie in Nederland, zoals de Biesbosch of de Kraaijenbergse Plassen. Het kamp heeft altijd een bepaald thema waar alle activiteiten op afgestemd zijn. Voorbeelden zijn Mission Impossible,Griekse Mythologie of Horror. De verschillende bakken strijden tijdens het kamp tegen elkaar om de kamptrofee, maar er moet ook samengewerkt worden. Wie de meeste punten heeft aan het eind van de week is winnaar! Na het kamp geniet iedereen van de zomervakantie en in september start dan weer het nieuwe seizoen.

Lid worden van de zeeverkenners is een leuke manier om je zaterdagochtend te besteden. Lekker zeilen, lol maken met leeftijdsgenoten en daarnaast kennis maken met scouting.

Wil je lid worden van de Zeeverkenners of meer informatie?
Neem dan contact op met:
Roald van Hoof