Welpen

  • Leeftijd: 7 – 12 jaar
  • Opkomst: zaterdagochtend van 10:00 tot 12:00
  • Activiteiten: landactiviteiten, sport en spel
    • (zwemdiploma niet vereist)

De activiteiten van de welpen zijn in de sfeer van Jungle Book. ‘Welpen’ is een ander woord voor wolvenkinderen en ‘Akela’ is de wolf die volgens het verhaal voor de welpen zorgt en Mowgli opvangt. De welpen spelen vaak in het bos, net als in het verhaal, en de leiding heeft Jungle Book-namen zoals Akela, Baloe, Mang, Jacala, Chil, Bagheera, Tabaqui, Hathi etc.

Iedere zaterdagochtend is er van 10.00 tot 12.00 uur een welpenopkomst op ons clubhuis. De leiding heeft dan steeds voor de welpen een activiteit georganiseerd. Ze gaan vaak naar de Geffense bosjes of blijven in en om het clubhuis. Verder worden feesten als carnaval, sinterklaas en kerst op een bijzondere manier gevierd. Bekende spelletjes voor de opkomsten zijn Hollandse Leeuw, Buskruit, Levend stratego, Zwarte magie, Boer & Kip, Viervakkenspel, Australische achtervolging en Levend kwartet.

De welpenhorde wordt verdeeld in groepjes van ongeveer vijf kinderen, deze heten nesten. Soms spelen de nesten bij een spel tegen elkaar, soms werken ze juist weer samen. In ieder nest wordt er een gids en een helper aangewezen. De gids geeft een beetje leiding aan het nest, de helper helpt daarbij en vervangt de gids als deze er niet is. Op deze manier kunnen welpen al wennen aan een bepaalde orde, zoals deze ook bij de zeeverkenners wordt gebruikt (daar heten de groepjes bakken).

Een belangrijke activiteit in het welpenjaar is het zomerkamp. Daar leven we het hele seizoen naar toe! De hele horde verblijft dan een week lang in een blokhut ergens in Nederland. Het kamp heeft altijd een spannend thema zoals Tovenaars, Maffia, Reis om de Wereld, Ronja De Roversdochter of Wie is de MOL?. Alle activiteiten staan die week in het teken van het gekozen thema en soms is er ook een wedstrijd aan dit thema verbonden. De nesten strijden dan met elkaar om de kamptrofee, dat maakt het kamp extra spannend! Na het kamp geniet iedereen van de zomervakantie en in september start dan weer het nieuwe seizoen.

Lid worden van de welpen is een leuke manier om kennis te maken met scouting en met onze groep. Als enige speltak houden ze zich niet bezig met wateractiviteiten, maar de landactiviteiten zitten ook vol spanning en avontuur! Iedere week je lekker uitleven, samen met leeftijdsgenoten en als afsluiter een zomerkamp van een week! Bovendien wordt er af en toe een opkomst gedraaid met de zeeverkenners, zo krijgen welpen een goed beeld van hoe het er daar aan toe gaat.

Wil je lid worden van de Welpen of meer informatie?
Neem dan contact op met:
Bart Keinemans