Onze groep

De Dorus Rijkers Groep is een waterscoutinggroep , de enige in Oss en omgeving. Waterscouting is een specialisatie binnen Scouting Nederland waarbij er een nadruk ligt op varen. Buiten de gebruikelijke scouting activiteiten gaan we met onze lelievletten het water op om lekker te zeilen! Zeeverkenners (12 t/m 16 jaar) volgen het landelijke CWO-opleidingsprogramma dat ook door alle zeilscholen gebruikt wordt. Ze varen over het algemeen in de speciaal voor waterscouting ontwikkelde lelievletten, ruime boten die geschikt zijn om te leren wrikken, roeien en zeilen. Het nautisch thema zet zich verder voort bij de opvolgende speltakken, de wilde vaart (16 t/m 18 jaar) en de loodsen (18 t/m 24 jaar). Onze welpenspeltak is bestemd voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Het programma voor deze speltak is meer gericht op de traditionele scoutingactiviteiten, denk aan vuur stoken, hutten bouwen en primitief koken bijvoorbeeld. Daarnaast worden ze voorbereid voor de zeeverkenners door vlotten te bouwen en eens in de zoveel tijd het water op te gaan.

De Dorus Rijkers Groep is vernoemd naar Theodorus “Dorus” Rijkers (Den Helder, 27 januari 1847 – ldaar, 19 april 1928), een van de bekendste redders van schipbreukelingen uit de Nederlandse geschiedenis. Hij heeft meer dan 500 schipbreukelingen gered in zijn leven! Zijn grootste faam als redder verwierf hij in 1887 met een aantal barre tochten als schipper op een zelfrichtende roeireddingboot van het NZHRM-reddingstation Nieuwediep (Den Helder) naar de Duitse bark Renown. Hij is verder vooral bekend geworden als “de Heldersche Mensenredder”, symbool bij wervingsacties voor Nederlandse redders en reddingsmaatschappijen. Je kan wel begrijpen waarom hij een grote inspiratie voor ons is!

De Dorus Rijkers Groep is voortgekomen uit de Jan van Hooff Groep. Deze landscoutinggroep hield in 1946 op te bestaan, maar later hebben enkele padvinders de groep weer nieuw leven ingeblazen.

Op dit moment zijn we met 100 leden sterk! Verdeeld over vijf speltakken: een Welpenhorde, een Zeeverkennerswacht, een Wilde Vaart-afdeling, een Loodsenstam en tot slot de Meesterschap. Deze laatste speltak is opgericht door actieve leden die te oud zijn voor de Loodsen, maar toch betrokken willen blijven bij onze groep en haar activiteiten.

De groep heeft al verschillende onderkomens gehad. Maar sinds 2006 zijn we gevestigd in een clubgebouw dat speciaal voor ons en twee andere verenigingen is gebouwd. Samen met de KAKO en de Reddingsbrigade Oss hebben we ieder een deel van het grote clubgebouw tot onze beschikking. Er is een ruime keuken en douchegelegenheid aanwezig en elke speltak heeft een eigen lokaal ter beschikking. Buiten hebben we een veldloods voor ons boten- en scoutingmateriaal. Voor het gebouw ligt een mooie grasmat met een kampvuurkuil in de hoek waar je heerlijk kan zitten en stoken.

In de loop der jaren is de vloot van de groep opgebouwd en uitgebreid met tweedehandse en zelfgebouwde lelievletten. Dit zijn boten die speciaal voor zeeverkenners ontworpen zijn. Op dit moment beschikken we over vijf lelievletten, een lelieschouw en een mooie sleepboot. De boten hebben een ligplaats in de jachthaven van Lithoijen, aan de dode arm van de Maas.