Facebook pagina Dorus Rijkersgroep
Home
      disclaimer
Onze groep

De Dorus Rijkersgroep is voortgekomen uit de Jan van Hooff Groep. Deze groep hield in 1946 op te bestaan, maar later hebben enkele ‘padvinders’ de groep weer nieuw leven ingeblazen. Het werd een zeeverkennersgroep, vernoemd naar kapitein Dorus Rijkers die in zijn leven zo’n 500 schipbreukelingen gered heeft. In 1996 bestond de groep 50 jaar, dit is gevierd met een groepskamp in Kampen waaraan alle speltakken deelnamen.

Op dit moment kent onze groep ongeveer 75 leden, verdeeld over vijf speltakken: een Welpenhorde, een Zeeverkennerswacht, een Wilde Vaart-afdeling, een Loodsenstam en tot slot de Meesterschap. Deze laatste speltak is opgericht door actieve leden die te oud zijn voor de Loodsen, maar toch betrokken willen blijven bij onze groep en haar activiteiten.
Tijdens de wekelijkse opkomsten van de speltakken organiseert de Dorus Rijkersgroep allerlei activiteiten voor jongeren tussen de 6 en 23 jaar. Dit varieert van sport en spel tot zeilen, van speurtochten tot knopen.
Maar ook buiten deze opkomsten zijn we een zeer actieve scouting-organisatie. Er worden zomerkampen georganiseerd, kampeerweekends en natuurlijk de enige echte MidWinterHike. Verder doen we regelmatig mee aan nationale en regionale scoutingevenementen en volgen leden op zijn tijd (zeil)cursussen. Ook helpen we graag bij locale activiteiten (zie diensten).

De groep heeft al verschillende onderkomens gehad. Maar sinds kort zijn we gevestigd in een nieuwe locatie die speciaal voor ons en twee andere verenigingen gebouwd is. Samen met de KAKO en de Reddingsbrigade Oss hebben we ieder een deel van het grote clubgebouw tot onze beschikking. We zijn nu nog steeds aan het werk om het gebouw en de locatie helemaal naar onze wensen aan te kleden, muurschilderingen, inrichting, kampvuurkuil, vlaggenmast enzovoorts.

In de loop der jaren is de vloot van de groep opgebouwd en uitgebreid met tweedehandse en zelfgebouwde lelievletten. Dit zijn boten die speciaal voor zeeverkenners ontworpen zijn. Op dit moment beschikken we over vijf lelievletten en een lelieschouw. Graag zouden we er nog een sleper bij willen hebben maar zover is het nog niet. De zes boten hebben een ligplaats in de jachthaven van Lithoijen, aan de dode arm van de Maas. Onze materialen zijn niet alleen voor eigen gebruik, maar ook te huur voor leden en niet-leden (zie diensten).

Tot zover een introductie van onze scoutinggroep. Nieuwsgierig geworden? Surf verder over deze site en ontdek zelf hoe leuk het is om lid te zijn!

Bestanden

  • Dorus Rijkersgroep en sociale veiligheid informatie
  • Dorus Rijkersgroep huisregels
  • Dorus Rijkersgroep Inschrijfformulier
  • Dorus Rijkersgroep Uitschrijfformulier